5 mituri despre protectia solara, SPF si produsele de plaja

SPF 2

In plin sezon estival, mersul la plaja si la piscina este activitatea noastra preferata. Chiar daca stim de atatia ani ca trebuie sa folosim creme de plaja pentru protectia solara, inca avem destule nelamuriri despre consecintele pe care expunerea exagerata la soare le poate avea. Mai mult, in ceea ce priveste produsele de protectie solara, exista unele lucruri neclare.

Astazi vom discuta impreuna despre 5 mituri si adevaruri privind protectia solara pe tot parcursul anului.

1.     Mit: Textura si fluiditatea produsului de protectie solara influenteaza nivelul de protectie

Adevar: industria cosmetica ofera o gama larga de produse pentru protectia solara cu diverse texturi: creme, uleiuri, lotiuni, emulsii si spray-uri. Cu toate acestea, toate sunt in egala masura de eficiente daca prezinta acelasi nivel de SPF/UVA. Cu alte cuvinte, nu conteaza daca un produs este cremos, lichid sau uleios – tot ce conteaza este factorul SPF/UVA inscris pe ambalaj.

2. Mit: Factorul SPF poate decide durata de timp in care poti sta la soare fara sa te arzi

Adevar: Factorul de Protectie Solara (SPF) nu este o unitate de timp, ci o masura a cantitatii de energie solara (raze ultraviolete) necesara pentru a produce arsuri solare pe pielea protejata cu un produs in comparatie cu cantitatea de energie solara necesara pentru a produce arsuri solare pe piele neprotejata.  De exemplu, multi consumatori cred ca, in cazul in care ar obtine, in mod normal, arsuri de soare intr-o ora, o protectie solara SPF 15 le permite sa ramana in soare 15 ore (adica de 15 ori mai mult), fara a obtine arsuri solare. Teoretic, acest lucru  este adevarat,  insa practic, SPF nu depinde numai de timpul de expunere solara.

5 mituri si adevaruri despre protectia solara, SPF si produsele de plaja

Dermatologii recomanda expunerea moderata la soare, iar dupa  60 – 90 de minute de la prima aplicare, emulsia de plaja trebuie reaplicata chiar daca nu faci baie, datorita transpiratiei, contactului cu prosopul, nisipul sau sezlongul sau chiar si a vantului.

3. Mit: Durata expunerii la soare este factorul determinant al arsurilor solare

Adevar: Intr-adevar, arsurile solare sunt legate de timpul de expunere solara dar intensitatea razelor solare are un rol important in aparitia arsurilor de piele, a ridurilor si a aspectului imbatranit al pielii. Energia solara pe care pielea noastra o absoarbe atunci cand este expusa la soare face o diferenta uriasa. Mai simplu spus, expunerea solara poate provoca aceeasi reactie de arsura in perioade diferite ale zilei, in perioade de timp diferite.

De exemplu, daca te expui la soare timp de o ora la 9 dimineata vei avea parte de aceeasi expunere precum ai daca te stai timp de 15 minute la ora 1 dupa-amiaza. Din acest motiv, specialistii recomanda sa facem plaja mai mult dimineata si seara decat in timpul zilei evitand intervalul orar 11-16, indiferent ce crema de protectie folosim.

Daune cauzate de soare pot aparea inainte de inrosirea pielii, asa ca aplica o crema de plaja regulat, la o ora jumate, pentru ca pielea transpira, chiar daca nu intrii in apa sau nu ai alte activitati fizice.

Intensitatea solara depinde de asemenea si de:

  • localizarea geografica (mai mare in regiunile din latitudini mai joase)
  • fototipul pielii noastre
  • indicele de ultraviolete (UVI) din acea zi (UVI fiind o estimare pentru amiaza)
  • ora din zi
  • indicele de expunere a fiecarei regiuni a corpului (de exemplu, fata are un indice de 0,3, adica primeste doar aproximativ 30% din radiatia totala)
  • tipul de sol (avand in vedere ca indicele de reflexie variaza de la sol la sol si nu este estimat de UVI)

In concluzie, valoarea SPF  nu este folosita pentru a determina timpul optim protectie la expunere solara, ci nivelul de protectie fata de energia calorica a soarelui.

4. Mit : Produsele de protectie solara ne apara 100% de radiatiile ultraviolete

Adevar: Produsele de protectia solara nu ne protejeaza 100% de efectul radiatiilor ultraviolete. Produsele trebuie sa ofere protectia impotriva radiatiilor ultraviolete cu lungimi de unda UVA si UVB, desi SPF-ul se refera numai la protectia UVB. Cremele care ofera protectie impotriva ambelor tipuri de radiatii se numesc creme cu „spectru larg” de protectie solara, fiind etichetate cu ambele simboluri.  Acestea ofera in general o protectie „proportionala” impotriva radiatiilor UVA si UVB. Radiatiile UVA penetreaza mai adanc in piele decat UVB, ajungand la nivelul dermului. In trecut se credea ca radiatiile UVB sunt cauzatoare de arsura si de cancer de piele, in timp ce radiatiile UVA cauzeaza numai fotoimbatranire. Intre timp, s-a dovedit clinic ca si radiatiile UVB pot contribui la fotoimbatranire, in timp ce ambele tipuri de radiatii pot duce la cancer de piele.

Fundatia pentru Cancer de piele considera ca produsele cu protectia SPF 15, 20 sunt acceptate pentru activitatea normala de zi cu zi, in timp ce produsele cu SPF 30, 50, 50+  sunt mai potrivite pentru expuneri exterioare extinse sau intense.

5. Mit: In zilele noroase nu este nevoie de protectie solara

Adevar: avem nevoie de protectie solara pe tot parcursul anului, indiferent de conditiile de vreme. Asa cum spuneam mai sus, un produs de protectie solara cu SPF 15, 20 este recomandat din primavara si pana toamna tarziu atunci cand iesim afara din casa, aplicat in zonele expuse (mai ales zona fetei). In zilele de vara, chiar daca cerul este acoperit de nori sau bate vantul, asta nu inseamna ca nu suntem expusi „pericolului”. Razele UVA cu spectru lung trec prin nori si prin ceata, provocand aproape aceleasi „daune” ca in zilele senine si insorite. Ca si exemplu, nivelurile de raze ultraviolete cresc cu aproximativ 4 pana la 5 % pentru fiecare 1000 m altitudine, iar nisipul, apa, zapada si chiar betonul le reflecta si le maresc efectele cu pana la 80%. De aceea, o lotiune de protectie solara nu trebuie sa iti lipseasca nici cand iesi in oras, nici cand mergi la plaja pe o zi noroasa si bineinteles nici atunci cand mergi la ski.

Acestea sunt printre cele mai populare si mai des intalnite mituri legate de expunerea si protectia solara. Desigur, exista numeroase alte lucruri pe care trebuie sa le stii si care tin de tipul pielii, nivelul de pigment al pielii, frecventa aplicarilor produselor de protectie solara si ingredientele naturale care ofera o astfel de protectie.

Despre toate acestea vom discuta in articolele urmatoare. Pana atunci, bronzeaza-te cat vrei, dar nu uita sa te protejezi corespunzator!

Leave a Reply

avatar

wpDiscuz