Interviu cu Mihaela Geoană - Președinte Fondator Fundația Renașterea

Anul acesta, odată cu lansarea gamei Vitamin C Plus, ne-am alăturat Fundației Renașterea pentru sprijinirea activităților de combatere a cancerului de sân pe care le desfășoară.

Astfel, din prețul de vânzare al fiecărui produs din gama Vitamin C Plus, câte 1 leu va fi donat pentru finanțarea proiectului ”Diagnostic Mobil – Sân și Col Uterin” al Fundației.

Vitamin C Plus si Fundatia Renasterea

Pentru a afla mai multe despre cum a pornit totul, care sunt provocările întâmpinate și realizările de până acum, am luat legătura cu Dna Mihaela Geoană – Președinte Fondator Fundația Renașterea.

Am fost foarte bucuroși că a acceptat invitația noastră de a fi parte din seria de interviuri pe care le-am pregătit cu ocazia Breast Cancer Awareness Month și profund impresionați de bunătatea, dăruirea și ambiția de care dă dovadă în tot ceea ce face prin intermediul Fundației.  


Mihaela Geoană – Președinte Fondator Fundația Renașterea

Mihaela Geoana Presedinte Fondator Fundatia Renasterea

1.      Cum a luat naștere Fundația Renașterea?

Ideea de a înființa o fundație cu scop umanitar mi-a venit în America, pe fondul unei experiențe personale, dar și prin implicarea mea în diferite acțiuni dedicate luptei împotriva cancerului de sân.

Pe durata mandatului de Ambasador al soțului meu, prin natura activității diplomatice, diferite organizații ne solicitau să găzduim evenimente caritabile pentru cauzele lor. Pe lângă satisfacția de a deveni susținătorii unui demers social sau educațional, era și un bun prilej de a promova România.

După o scurtă perioadă de la instalarea soțului meu în funcția de Ambasador la Washington, am fost invitată să sprijin o organizație în domeniul cancerului de sân, iar acest lucru m-a ajutat să cunosc activitățile în care erau implicate soțiile politicienilor de peste Ocean.

Am înțeles cum funcționează acest sistem și mi-am spus că ar fi un lucru extraordinar să îl implementăm și în România. Dupa ce am revenit în ţară, in 2001, am reusit, în jumătate de an, să punem bazele Fundației Renașterea.

 

2.      Ce inseamnă pentru dumneavoastră, personal, acest proiect?

Sunt cât se poate de sinceră când spun că Fundația Renașterea este al treilea copil al meu. Și sunt foarte mândră că anul acesta, la 1 Octombrie, i-am sărbătorit majoratul.

Am fost, în cei 18 ani ai săi, dedicată trup și suflet proiectelor destinate Prevenției și Depistării Precoce ale Cancerului de Sân, pentru că am crezut cu tărie, că un demers solid și consistent ca cel al Fundației Renașterea, poate face diferența pentru femeile din România, prin creșterea ratei de supraviețuire datorată diagnosticului timpuriu al afecțiunii.

 

3.      Care au fost cele mai grele provocări întâmpinate de-a lungul timpului?

Deși au existat și momente dificile, pe parcursul anilor de activitate, am avut mereu alături, atât în colegele și prietenele mele din Board (Cristiana Copos, Andreea Esca, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Năstase și Adriana Cazacu), cît și în susținătorii programelor noastre (donatori individuali sau companii private), adevărați îngeri salvatori, care prin implicarea lor, au condus la reușita fiecărui proiect pe care l-am avut.

Încă ne luptăm cu reducerea discrepanțelor în ceea ce privește rata de supraviețuire cu aproape 20 de procente mai redusă în România față de Belgia, spre exemplu. Și pentru acest lucru, ne punem la dispoziția autorităților, toate resursele și susținerea în vederea remedierii acestei situații.

 

4. Dacă ar fi să alegeți un moment important/emoționant/marcant din istoria Fundației, care ar fi acela și ce a însemnat pentru dvs?

Probabil că momentul cel mai emoționant a fost lansarea în Romania a Programului de Prevenire si Diagnosticare Precoce a Cancerului de Sân, la 1 octombrie 2001, în cadrul evenimentului de Iluminare în Roz, simbol al luptei împotriva cancerului de sân.

Au fost emoții și temeri care s-au dovedit a fi constructive, pentru că statisticile activității noastre din ultimii 17 ani, sunt impresionante. Satisfacțiile sunt tot mai mari, pe măsura trecerii timpului, deoarece proiectele noastre devin tot mai ample și mai ambițioase.

Atunci când sunt oprită pe stradă de femei necunoscute, care vin și îmi spun ”în urmă cu 10 ani, am fost diagnosticată cu cancer la centrul medical Renașterea, iar acum sunt bine!”, trăiesc cea mai mare fericire!

 În momentul în care simți că ai contribuit la salvarea unei vieți, trăiești cea mai puternică emoție posibilă. Iar noi avem mii de astfel de situații, în care ne-am implicat decisiv în depistarea și tratarea cu succes a bolii.

 

5. Cum vedeti evolutia Fundatiei in toti acesti ani de activitate? Dar in urmatorii 5, 10 ani?

Din 2001, prin inaugurarea programelor sale, Fundația Renașterea a inclus și România pe harta internatională a evenimentelor de Iluminare în Roz. Iar în urma demersurilor legislative ale Fundației, în septembrie 2014, Senatul României a declarat ziua de 1 Octombrie – Ziua Națională de Lupta împotriva Cancerului de Sân. 

În cei 18 ani de activitate, am realizat sub umbrela Renașterea atât de multe:

  • 46 Campanii de informare și educație pentru sănătate în rândul populației generale,
  • 17 Iluminări în roz,
  • 10 Ediții a galei de strângere de fonduri “Artă pentru viață”,
  • 4 Ediții a cursei Race for the Cure – Happy Run,
  • am construit și amenajat 2 Centre medicale de diagnostic: Centrul “Șerban Vodă” și Centrul Medical de Excelență Virgil Pleșoianu ,
  • am achiziționat 2 Unități Mobile de Diagnostic – Cancer de Sân și Col Uterin, oferind servicii medicale gratuite pentru 21.780 femei din rural și orașe mici (mamografii și teste Babeș-Papanicolau) și
  • peste 83.000 de investigații medicale la centrele din București.

Si toate acestea, s-au realizat doar prin generozitatea donatorilor și sponsorilor noștri, sau cu finanțare europeană. Toate aceste rezultate se datorează susținătorilor noștri, care sper să ne fie alături și în continuare, pentru a ne extinde și mai mult activitățile destinate Sănătății Femeii.

 

6. În urma experienței dvs cu Fundația Renașterea, care este cel mai important mesaj pe ați vrea să îl transmiteți femeilor din România?

Le-aș spune în primul rând că prevenția este primul pas în calea spre o viață sănătoasă. În plus, este fundamental să înțelegem că vizitele medicale sunt necesare nu doar atunci când simțim o durere, ci trebuie făcute regulat, pentru a depista orice afecțiune din timp.

Astfel, calea spre vindecare este mai rapidă și mai ușoară, indiferent că vorbim despre o banală răceală sau despre cancer.

Consider că o femeile trebuie să îşi păstreze feminitatea şi sănătatea şi să facă din acest lucru un scop al acţiunilor lor şi să fie, aşa cum le este natura, învingătoare în tot ceea ce fac.